DE EFFECTEN VAN DE INNAME VAN SILICIUM IN HET DIEET

Een overzicht van de effecten van siliciuminname via de voeding op bothomeostase en regeneratie

Als je meer wilt weten over waarom we onze silicium producten voor je hebben ontwikkeld, nodigen we je uit om meer te lezen over het onderliggende onderzoek naar silicium en botgezondheid.

In 2015 publiceerden Rodella, Bonazza, Labanca, Lonati en Rezzani een literatuuroverzicht van de effecten van siliciuminname via de voeding op bothomeostase en regeneratie. De onderzoekers beoordeelden 38 studies over silicium (Si) consumptie en botmetabolisme. Ze werden gepubliceerd tussen 1972 en 2013. Over het algemeen lieten de bevindingen van deze onderzoeken een positieve relatie zien tussen de inname van silicium via de voeding en botregeneratie.

Hoe komt silicium voor in onze voeding?

Silicium is het op één na meest voorkomende element in de aardkorst (28,9%). Het is het belangrijkste sporenelement in ons lichaam, vooral in ons haar, nagels, botten en huidcellen. Onze voeding is de belangrijkste siliciumbron, met een dagelijkse inname tussen 20 en 50 mg in westerse landen en 104-204 mg in China en India. De belangrijkste biologisch beschikbare vorm van silicium is ortho-kiezelzuur (OSA, SiOH4), dat alleen beschikbaar is in vloeistoffen, maar niet in vast voedsel. Silicium in vast voedsel verandert echter in OSA na voedselconsumptie. De hoogste siliciumniveaus komen voor in granen, zoals haver, gerst, witte tarwebloem en rijst.

Wat gebeurt er als onze siliciumopname te laag is?

Een gebrek aan voedingssilicium kan leiden tot botziekten zoals osteoporose, wat resulteert in botverlies, achteruitgang en een verhoogd risico op fracturen. Voorgestelde bijdragen van silicium aan de gezondheid van de botten omvatten de synthese en stabilisatie van collageen en matrixmineralisatie.

Welke soorten studies hebben geholpen om de relatie tussen siliciumopname en botgezondheid te begrijpen?

In de bestaande literatuur waren drie belangrijke soorten onderzoek naar silicium beschikbaar: in vitro studies op menselijke en muiscellen, in vivo studies bij patiënten met osteoporose en diermodellen, en in vivo en in vitro scaffold studies met silicium. Steigerstudies gebruiken nanotechnologie om kunstmatig weefsel te ontwikkelen en zijn van toenemende interesse in biotechnologie en nanogeneeskunde.

Wat concluderen de onderzoekers over siliciumopname en botgezondheid?

Op basis van de 38 beoordeelde onderzoeken concluderen de onderzoekers dat silicium een ​​essentieel sporenelement is voor botgezondheid en homeostase of het optimaal functioneren van onze botten. Het heeft anti-aging, regenererende en versterkende effecten, die botziekte helpen voorkomen.

Rodella, L.F., Bonazza, v., Labanca, M., Lonati, C. & Rezzani R. (2015). A review of the effects of dietary silicon intake on bone homeostasis and regeneration. The Journal of Nutrition, Health & Aging 18, 820-826. doi: 10.1007/s12603-014-0555-8

Ontdek onze producten

Bekijk producten

Hulp nodig?

Laat een bericht achter op onze contactpagina.